Mange af jer har oplevet, at enten far eller mor drikker eller ryger for meget. Nogle endda så meget, at det går ud over jeres hverdag, sociale liv og skolegang, som Noah beskriver:

 

Det er meget modigt af jer, at I skriver på MitAssist. Mange andre i en lignende situation ville ikke sige noget og i stedet holde på hemmeligheden. Desværre vil det tit betyde, at personen, der misbruger, bliver ved med at gøre det, og situationen derfor kun bliver værre. Derfor er det virkelig vigtigt, at I tør stå frem og fortælle om netop jeres oplevelse.

 

Familier præget af misbrug

Som ung i en familie præget af misbrug påtager man sig et stort ansvar, og har følelsen af, at det er en selv, der skal sørge for alting, en selv der skal bevare familiens image udadtil og en selv, der skal være forælder for sine forældre. Og sådan bør det ikke være.

Mange børn af alkohol- eller stofmisbrugere oplever stor grad af skyld- og ansvarsfølelse for deres forældres adfærd. Mange bebrejder sig selv, og tænker, at det er deres skyld, at mor eller far drikker eller ryger, og at de for alt i verden ikke må sige det til nogen. Men her er det virkelig vigtigt at huske på, at det ALDRIG er din skyld! Der kan være mange grunde til, at mor eller far drikker eller ryger for meget, men det er ALDRIG din skyld.

 

Pas på dig selv!

Der er tre væsentlige ting du kan gøre for at passe på dig selv, hvis du oplever, at din far eller mor drikker eller ryger for meget:

1. Tænk på dig selv! Beskyt dig selv så godt du kan, også selvom det betyder, at du skal lade oprydningen eller opvasken stå, eller blive på biblioteket og lave lektier i stedet for at komme lige hjem

2. Læg ansvaret tilbage på dine forældre! Det er ikke dit job at passe på dem eller sørge for, at I har mælk i køleskabet og toiletpapir på badeværelset. Det er dine forældre der skal passe på dig og ikke den anden vej rundt.

3. Tag kontakt til andre voksne! Find nogle voksne at tale med. Om det er din lærer, din moster, din kammerats forældre eller nogle helt fjerde er op til dig. Det vigtige er bare, at du taler med nogen om hvad der foregår derhjemme.

 

Det kan være meget skræmmende, at fortælle omverdenen, at ens mor eller far har et misbrug og det kan komme til at vende op og ned på stort set alting i ens verden. Selvom det er svært er det nødvendigt, da det er den eneste måde, situationen kan blive bedre på. Mange der oplever misbrug i familien bekymrer sig, ligesom Noah, om, hvad der vil ske med deres forældre, hvis de siger det til nogen. Det er en meget naturlig bekymring at have, for ens forældre er dem man holder allermest af og som holder allermest af en. Derfor er det også virkelig svært, at fortælle andre om hvad der foregår, for det kan føles som om, man svigter sine forældre og vender dem ryggen. Men måske kan det hjælpe, at tænke på misbruget, som noget der fylder et eller andet hul i din mors eller fars sind som kan forsvinde, hvis han eller hun får den rigtige hjælp.

Uanset hvad er det vigtigt at fortælle nogen om hvad der foregår, når du oplever noget som ikke er i orden. Og husk: det er ikke din skyld!

 

MitAssist-teamet