Mange unge føler sig ensomme. Nogle fordi de ikke har nogen venner. Andre fordi de har mange venner, men ikke føler sig tætte med nogen. Andre igen fordi de føler, at de ikke er noget værd og at folk ville spilde deres tid, hvis de var sammen med dem. Det er helt naturligt, at føle sig ensom, især som ung, men stort set alle mennesker, vil møde følelsen af ensomhed, på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Ensomhed er en meget ubehagelig følelse. Som mennesker er vi flokdyr og har derfor et behov for at føle, at vi hører til et sted, og at der er nogen der holder af os, vil os det godt og interesserer sig for os. Derfor føles det også voldsomt ubehageligt når man oplever sig selv som værende alene og uden nære relationer til jævnaldrende og ligesindede.

 

Negative tankemønstre

Dette kan let lede til negative tankemønstre, og til, at man finder alle mulige grunde til, at tingene er som de er: fordi man er for grim, for dum, for nørdet, for tyk, for tynd, for høj, for lav -  i det hele taget bare forkert. Problemet er her, at man vender tankerne indad og kun kan finde negative sider ved sig selv. Er man i en position, hvor man ikke tror på sig selv, og kun kan se sig selv som en taber, er det meget svært at blive tæt med nogen.

 

Fremtidsbekymringer

Mange af jer, gør jer endvidere mange, bekymrede tanker om, hvad fremtiden vil bringe. Får jeg nogensinde venner? Er jeg overhovedet i stand til at få venner? Når jeg starter et nyt sted, bliver jeg så ensom, fordi jeg ikke kender nogen i forvejen? Og kan det lade sig gøre for mig at få en kæreste? Er der nogensinde nogen, der vil interessere sig for mig?

Hvis du er villig til selv at gøre en indsats, så er det korte svar “Ja!”. Men hvad er det så lige man kan gøre? Herunder har vi samlet 4 gode råd, til dig, der føler dig ensom:

 

4 gode råd om ensomhed

1. Se ensomheden i øjnene. Hvis du føler dig ensom, er det bedste du kan gøre, at se ensomheden i øjnene, uden at slå dig selv oven i hovedet med negative tanker. Du er langt fra den eneste der kæmper med ensomhed, og der er ikke noget galt med dig.

2. Tag kontakt til andre. Selvom det er mega svært og ekstremt grænseoverskridende, så øv dig i at tage kontakt til andre. Det værste, der kan ske er, at du får et nej, og så er det bare op på hesten igen. Langt de fleste vil gerne snakke, hvis du tager initiativ, og jo flere gange du gør det, des lettere bliver det. Det nytter ikke, at sidde derhjemme og vente på en invitation. Du er nødt til selv at være proaktiv.

3. Vær tålmodig. Det tager tid at opbygge relationer mellem mennesker, så vær tålmodig, og lad dig ikke slå ud, hvis du ikke får noget respons første gang du prøver. Bare prøv igen! Enten på en anden måde eller over for en anden person.

4. Kom ud hvor du møder andre. Sæt dig selv i en position, hvor du kommer ud blandt andre, der deler dine interesser. Find en fritidsinteresse du kan gå til. Det er altid lettere at starte en snak, hvis man har et fælles grundlag at snakke ud fra.

 

Det kan være rigtig svært i starten, at skulle overkomme den hurdle, der ligger i de negative tanker man har om sig selv og i følelsen af, at der ikke er nogen, der interesserer sig for en eller gider hænge ud med en. Men hvis du er villig til at give dig selv et los i røven og gøre et stykke benarbejde kan du selv gøre rigtig meget for at komme ud af ensomheden.

 

MitAssist-teamet

 

 

Fandt du ikke helt det du søgte? Stil et spørgsmål her på siden, og få gode assists fra de andre drenge - de sidder klar til at få dig godt videre.