Når man føler sig fanget mellem sine forældres og sin egen generation og kultur

 

Det kan være rigtig hårdt, at skulle deale med nogle urimelige forældre, men når de samtidig er opvokset i en helt anden kultur end den man selv er vokset op i kan det blive endnu værre. Man kan være udsat for, at de har nogle helt klare forventninger til hvad man skal med ens liv, som måske ikke stemmer overens med det man gerne vil og det ens venner gør. Man kan derfor føle sig fanget i mellem på den ene side gerne at ville udleve sine drømme og på den anden side ikke at ville skuffe sine forældre. Det kan være rigtig svært at navigere i, hvilket Rizz2 også har erfaret:

 

 

Kulturelle forskelle

I Danmark har vi en kultur, hvor unge selv vælger hvad de vil uddanne sig til og arbejde med. Forældre kan godt finde på at nudge i den ene eller den anden retning, men som oftest lytter de til hvad den unge har at sige og respekterer vedkommendes valg. Derfor kan det være utrolig svært, hvis man kommer fra et hjem med en anden kulturel baggrund, hvor værdierne er anderledes. Måske handler uddannelse og job mere om prestige og om at tjene penge, så man kan forsørge sin familie, end det handler om hvad man selv gerne vil. Derfor kan det være rigtig svært som ung, hvor man ligesom står med et ben i hver lejr; på den ene side oplever man, at ens forældre har en helt klar plan for ens fremtid og på den anden side ser man, at ens venner ikke bliver presset af deres forældre. Og hvad gør man så?

 

Stå ved dig selv!

Mærk efter hvad det er DU gerne vil. Er du imod dine forældres plan udelukkende fordi de har lagt en plan eller er du imod dine forældres plan fordi du i virkeligheden gerne vil noget andet? Hvis det er det første, skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang inden du afviser den. Er det den anden, derimod, er det bedste du kan gøre, virkelig at mærke efter hvad du gerne vil og hvorfor du gerne vil det.

 

Tal med dine forældre

Når du har fundet ud af hvad du gerne vil og hvad du brænder for, så tal med dine forældre. Sæt dig ned og forsøg at få dem til at lytte og se det fra dit perspektiv. Det er ikke sikkert de er enige, men det er den bedste måde at få dem til at acceptere og respektere dit valg. Start med at tale om hvad det er DU oplever og føler og hvad det er DU gerne vil. Gem snakken om hvad alle andre må og får lov til, det er ikke det primære argument. De skal gerne acceptere dig på baggrund af hvad du vil og ikke af hvad andre må.

 

MitAssist-teamet